
Bodrum’u gerektiği gibi gezebilmek için yaklaşık 1 haftalık sürece ihtiyacınız olur. Bu zaman diliminde özellikle tarihi yerleriyle ve doğal güzellikleriyle sizi gerçek anlamda mest edecektir. Bodrum Kalesi, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Barlar Sokağı, Marina ilçe merkezinde bulunurken; Tuzla, Bitez, Bargilya ise tekne turları ile gezilip görülmesi gereken noktalardandır. Nüfus açısından Muğla’nın en büyük ilçesi olmasına karşın ulaşım anlamında herhangi bir problem olmadığı için gezip görebileceğiniz yerlere oldukça rahat gidebileceksiniz. Turistik açıdan da oldukça zengin olan Bodrum, bu özelliğini korumak adına yaptığı çalışmalar sayesinde; sırf sokaklarında gezerken bile görsel açıdan tatilinizin tadını çıkartacaksınız.
Bodrum’da Gezilecek Muhteşem Yerler Listesi
Yaz aylarında oldukça sıcak olsa da yarımada olarak mikro klima alan özelliğine sahip olduğu için sizi rahatsız edecek bir havası söz konusu değildir. Hatta yaz mevsiminde Bodrum’da neredeyse hiç nem olmaz. Koyları, plajları, antik kentleri, bahçeleri, sokakları ve müzeleri ile Bodrum gezilecek yerler noktasında oldukça zengindir. Aynı zamanda yerli halkın da oldukça misafirperver olduğunu ifade etmeliyiz.Arnavut kaldırımlarından tutun birbirinden güzel boyalarla kaplı duvarlarına hatta çiçeklerle donatılmış sokaklarına kadar oldukça güzel bir tatil sizi bekliyor olacak.
Sandima Köyü
Bodrum’a bağlı Yalıkavak mevkiinde bulunan Sandima Köyü 600 yıllık bir Türkmen Köyü’dür. Partinapas Kayası üzerine kurulu olan köy halkı 1960’lı yıllarda köyü bırakıp Yalıkavak’a göç etmişlerdir. O zamandan günümüze kadar boş kalan köyde birçok harabe ev ve bir adet sağlam okul görülmektedir.Yalıkavak’a ulaştıktan sonra belediye binasının yanında sola sapıp ardından iki kilometre boyunca dar ve toprak olan yoldan ilerleyerek ulaşılmaktadır. İleride yol ikiye ayrılınca sola sapıp devam ettikten sonra köy görülmektedir.
Tuzla Kuş Cenneti
Merkeze yaklaşık 22 km uzaklıkta yer alan ve koruma altına bulunan Kuş Cenneti, başta flamingo olmak üzere 10 bin çeşit kuş türünün bulunduğu doğa harikası muhteşem yerlerden biridir. Genel olarak Kasım veya Nisan ayında ziyaret edilmektedir. Toplamda 125 farklı kuş türü bulunuyor ve kuşlar yiyeceklerini Tuzla Gölü’nden temin ediyor.Herhangi bir işletmeye bağlı olmayan bu bölgeye girişler tamamen ücretsizdir. Bodrum’da gezilecek yerler düşünüldüğünde özellikle doğa severler ve kuş gözlemcileri açısından ilk sıralarda yer alıyor.
Zeki Müren Sanat Galerisi
Ülkemizin en değerli sanatçılarından olan Zeki Müren’in ölmeden önceki son dönemini geçirdiği evi yaklaşık 18 yıldır müze olarak kullanılmaktadır. İki katlı olan galerinin ilk katı sanatçının düzenlediği gibi kalmış üst katı ise galeri olarak kullanılmaktadır. İçinde Müren’in elbiseleri, ödülleri, eşyaları, mektupları ve resimleri sergilenmektedir.Zeki Müren Müzesi, 8 Temmuz 2000 tarihinde ziyaretçilere kapısını açmıştır. Pazartesi hariç (yaz döneminde pazartesi de açık) tüm günlerde açık olan müze cüzi bir ücret karşılığında misafirlerini ağırlamaktadır. Kumbahçe Mahallesi Zeki Müren Caddesi’nde bulunan ev kolaylıkla bulunabilir. Bodrum gezilecek yerler listenize özellikle de Zeki Müren hayranıysanız eklemeniz gereken oldukça değerli sanat galerilerinden biridir.
Pedesa Antik Kent
Bodrum merkeze 4 km uzaklıkta yer alan Pedesa Antik Kenti Leleg’ler tarafından yapılmıştır. Günümüze kadar pek fazla bir şey kalmasa da hala birçok tarihi parça görülür.İçinde birçok mezar bulunan antik kentte 1920 yılında yapılan kazılarda mezarlar Fransızlar tarafından açılıp incelenmiş ve değişik bulgularla karşılaşılmıştır. Günümüzde ortaya çıkarılan yeni bulgular gözle görülebilir haldedir. Mezarlar incelendiği zaman üst üste bindirilerek yapılan yapılar hala görülmektedir.
Halikarnas Mozolesi
Dünyanın 7 harikasından biri olarak gösterilen Halikarnas Mozolesi’nin yapımı da MÖ 355 senelerine kadar uzanmaktadır. Karya Kralı Mousolos tarafından temelleri attırılan bu anıt, kralın ölümünden sonra karısı tarafından devam ettirilmiş ve oldukça özel bir anıt mezar olarak tarihe adını yazdırmıştır.Söylentilere göre 15. yy’daki büyük bir depremle birlikte bu anıt yıkılmıştır. Saint Jean şovalteleri, Bodrum’a geldikleri zaman buldukları bu önemli mirası taş ocağı olarak değerlendirmiştir. Yaşanan bu süreçle birlikte mozoleden geriye kalan her şey tahrip olmuş, günümüzde ise müze olarak sergilenmek üzere dekore edilmiştir. Oldukça özel bir mimariye sahip olan Halikarnas Mozolesi, dış görüntüsü kadar içiyle de insanları şaşırtmaya devam etmektedir. İçerisinde bulunan özel tünellerin Artemis Tapınağı’na kadar çıktığı ifade edilmektedir.
Barlar Sokağı
Tarihi yerlerden ziyade daha canlı yerleri görmek isteyen kişiler için Bodrum Barlar Sokağı son derece ideal noktalardandır. Hareketli hayatı, rengârenk sokağı, dolu mekânları ve eğlence düşkünü insanları ile yerli ve yabancı turistlerin akşamları uğradığı canlı noktalardan biri olan Bodrum Barlar Sokağı ilçe merkezinin hareketli yerlerinden biridir.Gece hayatıyla epey ün yapmış olan bu bölge, oldukça kalabalık ama bir o kadar da keyiflidir. Bu bölgede kurulan ilk bar 1974 yılında Hadigari ismiyle faaliyet göstermeye başlamıştır. Barlar Sokağı’na gelip burada gezilecek yerler ya da eğlenilecek mekan arayışında olacaklar için özellikle Mandalin Sound ve Mavi Bar isimleriyle epey nam salmıştır. Mandalin Sound; hem deniz kıyısında olup hem de Bodrum Kalesi manzarasına sahip oluşuyla sizi görsel açıdan oldukça memnun edecektir. Canlı performansların olduğunu da ifade edelim. Mavi Bar ise daha küçük ve samimi bir konseptle sizi karşılamaktadır. Jazz ağırlıklı olan bu bar, bölgenin en iyi canlı müziklerine de ev sahipliği yapmaktadır.
Antik Tiyatro
Bodrum’un en eski yapılarından olan Antik Tiyatro, Klasik Çağ’dan bugüne ulaşan muhteşem yapılardan biridir. Milattan önce 4. yüzyılda inşa edilmiş olan bu tiyatro; 13 bin izleyiciyi ağırlayabilmekle beraber turizm döneminde çeşitli etkinlik ve konserlere ev sahipliği yapmaya devam etmektedir.Bodrum’daki kültürel etkinliklerin neredeyse hepsi bu Antik Tiyatro’da sergilenmektedir. Muhteşem manzarasıyla birlikte günümüzde birbirinden özel konserlere de ev sahipliği yapmaya devam etmektedir. Ses akustiğinin eşsiz olduğu ifade edilen, canlı müzik ve tiyatroların sizleri karşıladığı bu bölgeyi gün batımında da tercih etmeyi unutmayın. Gerçek anlamda bir görsel şölen sizi bekliyor olacak.
Marina
500’e yakın yat kapasitesinde olan Bodrum Marina Ege’nin en meşhur marinası sayılmaktadır. Gece veya gündüz sürekli hareketli olan yerde alışveriş yapılabilecek birçok yer bulunmaktadır.Bunlarla beraber spor salonu, kafeler, restoranlar ve canlı müzik mekanları mevcuttur. Hem manzara anlamında hem de kaliteli yemekler anlamında birçok seçeneği sunan Marina, Bodrum merkezde hoş vakit geçirilen yerlerdendir. Yalnızca Ege’nin değil, Akdeniz’in de en prestijli marinaları arasında yer alan Milta Marina; mavi bayrak ve 5 altın çıpa ödülüne de sahiptir. Büyük bir bölgeye hitap etmesiyle birlikte ünlülerin de epey tercih ettiği yerlerdendir.
Sualtı Arkeoloji Müzesi
Bodrum Kalesi içinde yer alan müze Türkiye’nin tek sualtı müzesidir. Çeşitli kazı ve araştırmalar sonucunda çıkarılan eserler sergilenmektedir. Bodrum’da gezilecek yerler arasında ilk sırada gösterilen bu müze, dünyanın da en büyük sualtı arkeoloji müzeleri arasında gösterilmektedir.M.S 7. yüzyıldan kalan bir gemi, serçe limanı batığı gibi büyük eserler ile beraber Yılanlı Kule, Sikke, Mücevherat Salonu, Karyalı Prenses, Zindan ve Komutan Kulesi gibi alanlar ve eserler sergilenmektedir. Yassıada, Serçe Limanı ve Şeytan Deresi batıkları da bu müzede yer almaktadır.
Bitez
Bitez doğal görünümü, plajları, ormanlık alanı ve koyları ile kartpostallık görüntüye sahip oldukça güzel beldelerden biridir. Bodrum ilçe merkezinden 18 kilometre uzaklıkta bulunan Bitez genel olarak yabancı turistler tarafından gezilir. Piknik, yüzme ve doğa yürüyüşleri için ideal noktalardan biri sayılır. Bodrum’un en gözde plajlarından biri olan Bitez Plajı, yabancı turistlerden tutun ünlülere kadar tercih edilen yerlerden biridir. Aynı zamanda Bitez Yalısı olarak da bilinmektedir. Sessiz ve sakin bir tatil arayışında olanlar için asla önerilmeyecek bir yer olmasıyla birlikte özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında son derece kalabalık olduğunu ifade etmeliyiz. Bu bölgeyi tercih edecekseniz eğer Eylül ayını hatta Ekim’i bile bekleyebilirsiniz. Denizine dair ilgi vermek gerekirse de; genellikle dalgasız ve son derece de temizdir. Tabi temizlik kısmını sezonun kalabalığına göre oranlamak daha mantıklı olacaktır. Su seviyesinin derinleşme durumunun yavaş olması da özellikle çocuklu tatilciler için idealdir.
Myndos Kapısı
Günümüzde Gümüşlük olarak adlandırılan Myndos, Bodrum’un en doğusunda bulunmaktadır. M.Ö 360’lı yıllarda yapıldığı tahmin edilen kapılar sayesinde Büyük İskender’in yaptığı saldırıların birçoğu boşa çıkmıştır. Hatta Büyük İskender’in geçemediği tek kapı olarak da bilinmektedir.Önüne kazılan hendeklerden ötürü birçok saldırıyı bertaraf eden bu kapı, 7 metre uzunluğundadır. Yıllarca verilen savaşlar ve birçok başarısız denemenin ardından bu hattı kırmayı başaran yine Büyük İskender olmuştur. Ciddi bir direniş sonrası hedefine ulaşan Büyük İskender, fetih sırasında neredeyse şehrin tamamını yerle bir etmiştir. Tarihi yapılara ve milattan önceye dayanan eserlere meraklıysanız Bodrum gezilecek yerler listenizde Myndos Kapısı da oldukça önemli bir role sahip olacaktır.
Bodrum Deniz Müzesi
2011 yılında faaliyete giren deniz müzesi gelen misafirlerine denizcilik ile alakalı olarak bilgiler vermektedir. Minyatür tekne ve deniz kabuklarını görebileceğiniz müze pazartesi (kışın) hariç tüm günlerde açıktır. Bodrum Deniz Müzesi’nin en önemli koleksiyonlarından biri Hasan Güleşçi’ye aittir. Yaklaşık 40 yıl boyunca dünyanın her yerinden toplayarak oluşturulmuş olan oldukça değerli deniz kabukları koleksiyonu, müzenin üst katında sergilenmektedir. 168 aileye ait olduğu söylenen bu kabukların yaklaşık 6 bin adet olduğu ifade ediliyor.Giriş ücreti 20 TL olan müze Çarşı Mahallesi’nde bulunmaktadır. Yaz döneminde pazartesi günleri de açık olan Bodrum Deniz Müzesi, mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. Haftanın her günü 10:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaretçi kabul etmektedir. Bodrum gezilecek yerler diye sıralama yaptıysanız ve gerçek anlamda sanat aşığı bir bireyseniz; Bodrum Deniz Müzesi’ni es geçmemeniz gerekmektedir.
Karakaya Köyü
Son derece ıssız ve sakin olan Karakaya Köyü Gümüşlük’te bulunan Peksimet Dağı’nın sırtlarında bulunur. 16. yy’da korsanlardan korunmak amacıyla dağ eteklerine yapılan köy denizde 500 metre kadar içerde yer almaktadır.Köyün yapıldığı dönemde dağ sırtı ağaçlar ile kaplı olduğundan dolayı görünmemekte idi, ancak günümüzde ağaçların kesilmesinden dolayı köy açığa çıkmıştır. 30 sene öncesine kadar terk edilmiş olan köyde yabancılar ev almaya başlayınca tekrar hareketlenmiştir.Köye girişten önce tabelada ziyaretçilere uyarı yapılmaktadır. İlk uyarı köye araç ile girişler kesinlikle yasaktır diğeri ise köy sınırları içinde sigara içilmemesi gerektiğidir.
Bodrum Kalesi
600 yıllık bir tarihe sahip olan Bodrum Kalesi ilçe merkezinde ihtişamlı şekilde durmaktadır. İlk olarak gözetleme ve savaş için inşa edilen kale Rum İsyanı sırasında Türkler tarafından barınma ve korunma amacıyla kullanılmıştır. Birinci Dünya Savaşında Fransız bombardımanına tutulan kalenin büyük kısmı hasar görse de dimdik ayakta durmaya devam etmektedir. Antik çağdan önce ada olduğu belirtilen bu bölgenin üç tarafı da denizlerle çevrilidir.Bodrum Kalesi, 1406 ile 1523 yıllarında şövalyelere özel bir kale olarak kare biçiminde inşa edilmiştir. Kalede tam olarak 5 adet kule bulunmaktadır. Yaklaşık olarak 45-50 metreyi bulan bu kuleler; Fransız, Alman, İtalyan, İngiliz ve Yılanlı kuleleri olarak isimlendirilmiştir. Tarihi açıdan oldukça önemli bir yere sahip olan bu kale, barındırdığı birçok izle de geçmişten günümüze bilgiler taşımaktadır. Bunlara örnek olarak; 16. yy. dan kalma Yunanca bir yazının kapılardan birinde ”casusluk yapanların cezalandırılacağı” şeklinde yazılı olmasıdır.
Bodrum Günübirlik Gezilecek Yerler
Arkadaşlarınızla birlikte güzel bir gece geçirmek isterseniz; gece hayatından tutun birbirinden güzel restoranlarına kadar sizlere geniş bir yelpaze fırsatı sunan bir yer olmasıyla birlikte mutlaka gezip görülmesi de gerekmektedir.Bodrum gezilecek yer anlamında bir hayli zengin olan, Muğla’nın gözde ilçelerinden biridir. Ayrıca çevresinde bulunan ilçeler de görülmeye değer tarihi ve doğal güzellikler barındırmaktadır. Bir balıkçı için vazgeçilemeyecek nadide bölgelerden biridir. Göllerinden tutun birbirinden sevimli adalarına hatta son derece temiz koylarına kadar Bodrum gezilecek yerler anlamında gerçekten oldukça zengin bir portföyle ziyaretçilerini karşılamaktadır.
Eski Datça
Eski Datça Bodrum’a feribotla 45 km yani 1 saat 15 dk uzaklıktadır. Ünlü şair Can Yücel’in de evinin bulunduğu Eski Datça begonyalarla süslü taş kaplı şirin mi şirin gezilecek yerlerden biridir. Türkiye sınırları içerisinde özellikle mart, nisan ve mayıs aylarında gezip görülebilecek ve denize de gönül rahatlığıyla girilebilecek nadir bölgelerdendir.Eski Datça, Bodrum gezilecek yerler listesinde özellikle tarihi yerler açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Özel araç kiralama yöntemi ve bir seyahat rehberi eşliğinde muhteşem bir gezi sizi bekliyor olacaktır.
Didyma Antik Kenti
Didyma Antik Kent Kalıntıları Didyma Antik Kent KalıntılarıDidyma Antik Kenti Bodrum’a yaklaşık 115 km uzaklıktadır. Antik Kentin en önemli yapısı Apollon Tapınağı’dır. M.Ö. 6. yüzyıldan günümüze kadar ayakta kalabilmiş olan yapılar bütünü yoğun bir yerleşim yeri olarak da kullanılmaktadır. Didymation, geçmiş yıllara dayanan bir kahinin mabet yeri olarak bilinmektedir.
Bafa Gölü
Bafa Gölü Bodrum’a yaklaşık 91 km uzaklıktadır. Gölün çevresinde maki ağaçlarının, hayvan ve bitki çeşitlerinin birçoğunu görmek mümkündür. Dünyaca ünlü kuş cenneti olan göl, bunun yanı sıra su sporları yapmaya elverişli alanlardan biridir. Bodrum’a dair mutlaka gezilecek yerler listenize almanız gereken bölgelerdendir.Yaz döneminde sahil ya da göl kenarında açık hava eşliğinde hem birbirinden güzel tatlı su balıklarını tatma hem de salaş mekanlarda sunulan birbirinden faydalı ve organik köy kahvaltılarına ulaşmak sizi son derece memnun edecektir. Özellikle yılan balığını ve mürekkep balığını tadılacaklar listesinin başına ekleyebilirsiniz.
Sedir Adası
Sedir Adası Bodrum’a yaklaşık 130 km uzaklıktadır. Kleopatra Adası olarak da bilinen ada efsanelerle bilinen doğal güzelliklerle çevrili bir yerdir. Temiz ve az dalgalı denizi yaz tatilcilerinin ilgisini çekmektedir.Hem yerli hem de yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği bir yer olan Sedir Adası, Bodrum’un en iyi suları arasında yer alıyor. Bu bölgeye daha çok tekne turlarıyla ulaşım sağlanmaktadır. Sedir Adası’na giriş ücreti yaklaşık 30 TL dolaylarındadır. Bu gibi yerler için müze kartın önemi bir hayli fazla olduğu için mutlaka yanınızda bulundurun. Müze kart sayesinde ücretsiz giriş hakkınız mevcuttur.
Akbük
Akbük Bodrum’a yaklaşık 77 km uzaklıktadır. Yaz aylarında tatilcilerin yoğunluklu olduğu yerlerden biridir. Sakin ve doğayla iç içe olan plaj arayanların tercih etmiş olduğu yerlerden biridir. Bodrum gezilecek yerler anlamında Muğla’daki koylar arasında oldukça popüler, keyifli ve bir o kadar da harika bir yer olmasıyla nam salmıştır.Ege bölgesinde sahili ve gün batımı için tercih edebileceğiniz oldukça güzel bir yerdir. Konaklama ve beach tercihleri açısından yeterli doygunluğa ulaşamamış olsalar da balık yeme kültürü epey yüksek bir bölge olması ve küçük bir yer olmasından dolayı; sizlere bir köy havası da sunabilecek olan bu koyda güzel bir gün geçirmeniz mümkündür.